Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Monti csárdás - kétszer

2008.05.11

  

Homonna György: Hegedű (2006)

Egy csodálatos tehetségű, ismeretlen ázsiai kisfiú játssza a híres Monti csárdást - zongorakísérettel. Semmivel nem marad el akár a felnőtt, akár a világhíres cigánymuzsikusok mögött, hiszen legalább háromnegyedes (vagy talán már egyes) hegedűn játszik, amely (kész csoda) engedelmeskedik kis kezeinek. Hogy összevethető legyen, milyen nagy dolog ennek a gyermeknek a produkciója, utána meghallgatható Boros Lajos prímáskirály és a fiatal kora ellenére (méltán) világhírű Mága Zoltán duója. (Sajnos, a briliáns Roby Lakatos játékát nem hallgathatjuk, mivel a közlő törölte ezt a felvételét a You Tube-ról...) A pályakezdő művészpalántát, a befutott, fiatal hegedűvirtuózt és a prímások "nagy öregjét" együtt - illetve egymás után -  hallani különleges hangulat és nagy élmény lehet annak, aki megérzi a tehetséget - bármilyen "köntösben" jelenik is meg....

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

wintermantel21@citromail.hu

(wintermantel, 2011.07.29 11:34)

A Monti csárdás egy olasz zeneszerző, Vittorio Monti műve, bár kétségkivűl Magyarországhoz köti az, hogy magyar kávéházi cigányzenék és műcsárdások adták hozzá a mintát.

jazzoness@freemail.hu

(Jazz O'Ness, 2009.07.18 23:33)

Megfogalmazódott esetleg már a Tömegben az, hogy miért éreznek késztetést magyar művek játszására olyan népek előadói, akik a tulajdonképpen nem ismerik közelebbről lelkületünket? Vajon vannak olyan - jelen esetben zeneművészeti - értékeink, amelyre mások Máshol felnéznek, de mi ennek felismerésére nem vagyunk képesek? Ha vannak, miért nem azon vagyunk, hogy a Világnak arról mintát adjunk?